Selecteer een pagina

Rijden in een lease auto brengt veel financiële voordelen met zich mee. Het is dan ook logisch dat steeds meer mensen kiezen voor deze manier van rijden. In plaats van dat je de auto koopt, sluit je bij leasen een contract af met een leasefirma. Maandelijks draag je financieel bij voor de kosten voor het gebruik van de auto, maar de auto blijft in handen van de leasemaatschappij. Voor het leasen van een auto zijn twee bekende manieren, zakelijk leasen en private leasen. Een bedrijfswagen leasen is daarbij ook nog een veel gekozen optie. De verschillen en voordelen van deze manieren van leasen vind je hier op een rijtje.

Bijtelling

Wanneer je kiest voor private lease hoef je hiervoor geen bijtelling te betalen. Dit is anders dan wanneer je de auto ook gebruikt voor zakelijke doeleinden. In dat geval kun je de zakelijke kilometers die je maakt met de auto aftrekken van de winst. Daarnaast is bij zakelijk gebruik ook de BTW die je betaalt aftrekbaar, in geval van private lease gaat dit niet op. Wanneer je gebruik maakt van zakelijk leasen en je rijdt met de auto meer dan 500 kilometer per jaar voor prive gebruik, dan zal je alsnog belasting moeten betalen.

BKR-registratie

Als je van plan bent om op korte termijn een huis te kopen is het afsluiten van een leasecontract geen goed idee. Je wordt namelijk BKR geregistreerd. Dit kan nadelig uitpakken wanneer je een lening wil aanvragen voor de aankoop van een huis. In de meeste gevallen krijg je namelijk een lagere hypotheek omdat je maandelijks minder geld kan betalen aan de hypotheek. Dit is belangrijk om rekening mee te houden. Wil je toch een huis kopen? Doe dit dan het liefst voordat je een contract afsluit voor een lease auto.

Aantal kilometers

Uiteindelijk is in de meeste gevallen het aantal kilometers die je zakelijk of privé rijdt met de lease auto bepalend voor wat voordeliger is. Zakelijk leasen kan voordeliger zijn, maar als je veel privé met de auto rijdt kan dit weer nadelig werken. Je kunt hiervoor zelf met een rekenmachine aan de slag, maar er zijn ook financiële adviseurs die je hierbij kunnen helpen.