Selecteer een pagina

Wanneer je de planning voor personeel moet maken kan je tegen vele dingen stuiten. Kan het personeel wel op de dagen dat jij ze indeelt? Zijn er genoeg leidinggevende aanwezig? Hoe kan je last minute vrij vragen tegen gaan? Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden. Hoe kan je dit het efficiënts indelen?

Beschikbaarheid en wensen personeel

Niet iedere werknemer vindt hetzelfde fijn. Waar de een nachtdienst geen probleem vindt, kan de ander hier beter niet worden ingezet. Hetzelfde geldt voor weekenden en feestdagen. De planning voor personeel moet zoveel mogelijk hierop aangepast worden. Stem met het personeel af wat zij fijn vinden en geef daarbij ook de wensen aan van degene die de planning maakt.

Inzichtelijk maken voor iedereen

Maak de planning voor personeel voor iedereen inzichtelijk. Hiermee kunnen de werknemers zien wanneer zij moeten en ook met wie zij werken. Mocht het zijn dat zij onverhoopt niet kunnen komen werken, kan er onderling geruild worden. Door het inzichtelijk te maken wie er moet werken en wie niet, weet het personeel met wie zij kunnen ruilen. Daarnaast is het ook handig om het rooster via een tool te maken. Een tool waarbij het personeel inzicht heeft vanaf hun eigen computer of mobiele telefoon.

Iedereen op de juiste plek

Door de juiste mensen op de juiste plek te zetten in de planning kan het op de werkvloer ook efficiënter werken. Zorg ervoor dat dit in de planning voor personeel wordt toegepast. Iedereen op de juiste plek is wellicht het meest belangrijke onderdeel van een planning.

Geef de werknemers invloed op de planning

Door de werknemers zelf invloed te geven op de planning kan er veel geregeld worden door het personeel zelf. Hierbij kan gedacht worden aan last minute vrij vragen of andere tijden willen werken. Dit kan opgelost worden door het personeel onderling te laten ruilen. Planning voor personeel kan hierdoor ook planning van personeel worden.