Selecteer een pagina

Let op! Geld lenen kost geld.
Deze kreet heeft iedereen wel eens gehoord. Wanneer er ergens reclame wordt gemaakt, of dat nu op de televisie, internet of in een krant is, deze slagzin moet altijd worden gebruikt door de geldverstrekker.

De bedoeling is om mensen bewust te maken van het risico van geld lenen, het lijkt zo makkelijk, maar er zijn veel haken en ogen bij een lening aanvragen of een lening afsluiten.

Belangrijke zaken om op te letten.

De soort lening. Er zijn veel verschillende soorten leningen, allemaal met hun eigen voor- en nadelen.

De bekendste is de hypotheek. Dit is eigenlijk ook een gewone lening, waarbij het huis dient als onderpand.
Dan hebben we de gewone lening. Hierbij leen je een bepaald bedrag en betaal je per maand een vast bedrag terug aan aflossing en rente.
Het voordeel is dat je elke maand precies weet wat je kwijt bent aan je lening.
De andere soort lening is een doorlopend krediet. Dan leen je een bedrag en betaal je ook per maand terug, maar je kunt na enige tijd geld wat je al hebt terugbetaald weer opnemen en gebruiken.
Hierdoor wordt je totale looptijd wel langer en uiteindelijk ben je meer kwijt om de lening af te lossen. Bovendien kan tussentijds de rente worden aangepast, dus zou het kunnen dat je plotseling meer moet betalen per maand.
LET OP: een wat rare soort lening is het flitskrediet. Deze kan je makkelijk afsluiten, maar heeft een hoge rente en hele korte aflostijd.

De rente. Veel mensen willen zo weinig mogelijk per maand betalen en nemen daarom een langere looptijd. Daar zit vaak een hogere rente aan vast. Dus je betaalt per maand minder, maar uiteindelijk vaak toch meer dan een lening met een kortere looptijd.

Je leeftijd. Dit lijkt misschien niet zo belangrijk, maar veel leningen moeten afgelost zijn voor je een bepaalde leeftijd bereikt. Zeker bij een doorlopend krediet kan dat voor onverwachte verrassingen zorgen.

Laat je voor een lening aanvragen of lening afsluiten goed informeren en laat je niet gek maken door alle reclames. Laat je anders adviseren door onafhankelijke adviseurs zoals Kredietdesk