Selecteer een pagina

Het leasen van een auto wordt steeds populairder. Sommigen beweren zelfs dat leasen het nieuwe kopen is. Het kent natuurlijk ook vele voordelen, zeker voor de zakelijke rijders. Waar er voor de particulier nog iets minder keus is in leaseconstructies, hebben de ondernemers het voor het uitkiezen. Hieronder zal het zakelijke leasen verder toegelicht worden.

Wat is zakelijk leasen nou eigenlijk?

De naam zegt het al. Bij zakelijk leasen huur je een auto vanuit de onderneming of vanuit je werkgever. Het contract wordt dus niet ondertekent met je persoonlijke naam, maar met de naam van het bedrijf. Omdat je de auto vanuit het werk hebt verkregen, mag je de auto wel voor privé doeleinden gebruiken maar hier zit wel een limiet op. Indien je meer dan 500 kilometer per jaar privé in de auto hebt gereden, wordt de auto beschouwd als extra inkomen. Hiervoor geldt dat 25% van de autowaarde bij je inkomen wordt opgeteld. Hier dien je dan weer extra belasting over te betalen. Wees hiervan bewust, 500 kilometer per jaar lijkt heel veel maar je kan er zeer gemakkelijk opkomen.

Full operational lease

Wanneer je een auto zakelijk gaat leasen, kies dan altijd voor een full operational lease. Dit houdt in dat alle kosten voor een vast bedrag per maand gedekt zijn. Onderhoudskosten, reparaties, verzekeringen en belastingen worden allemaal door de leasemaatschappij geregeld. Zij verzorgen alle administratieve werkzaamheden die bij het leasen van een auto komen kijken. Doordat zij dit werk voor jou doen, blijft de leasemaatschappij zowel juridisch als economisch gezien eigenaar van de wagen. Mocht er dus iets met de wagen gebeuren, dan is dat hun verantwoordelijkheid. Het voordeel hiervan is dat de kosten van de auto niet drukkend zijn op de balans van de onderneming. Hierdoor blijft er weer meer geldt over om te investeren.

Shortlease

Een andere leaseconstructie die we vaak zien terugkomen is shortlease. Bij de meeste leaseconstructies sluit je een contract af voor een langere periode. Dit is vaak een periode van 24 tot 60 maanden. Bij shortlease kun je ook voor een kortere periode een auto huren. Bij sommige leasemaatschappijen kan dit al vanaf één maand. Daar komt bij, dat het huurcontract maandelijks opzegbaar is. Je zit dus niet per se voor een langere periode aan een auto vast. Dit is voor zelfstandigen of zzp’ers een goede optie. Mocht het om één of andere reden voorkomen dat de wagen toch maandelijks te duur is, dan kun je het opzeggen.

Naast deze constructies zijn er nog voldoende andere mogelijkheden. Zo is er voor iedere zakelijke rijder wat wils! Zakelijk lenen