Selecteer een pagina

Steeds meer mensen gaan zich interesseren in het beleggen van hun vermogen. Dit komt omdat de renteopbrengsten bij de banken bijna niets meer zijn. Het is daarom een verstandige keuze om een alternatief te gaan zoeken in plaats van het sparen op de bank. Zo is de bitcoin een hele periode heel verstandig geweest om in te investeren. Op het moment horen we daar weinig meer van.  Hoe zit het met het investeren in goud? In dit artikel hopen we je daar meer informatie over te geven.

Waarom goud?

Vooral in onzekere tijden bij banken zie je dat goud erg populair wordt, dit komt omdat dit materiaal geen tegenrisico kent. Bij banken zien we dat zodra één bank in de problemen komt dat andere banken die schok moeten opvangen. Goud is daarom een handig investeer middel. De waarde van het edelmetaal kan wel dalen maar je hebt dan in ieder geval niet het tegenrisico van een bank. De goudprijzen voor de komende jaren kan je nooit weten. Wel weten we dat dit edelmetaal altijd een zekere koopkracht heeft gehad. De goudprijs verandert iedere dag maar de gemiddelde prijs goud per gram ligt op de 40, – euro.

Hoe kun je goud kopen?

  • Het fysieke edelmetaal
  • Goudtrackers en EFT’s
  • Aandelen in goudmijnen

Het fysieke edelmetaal kan je zelf kopen en is dan volledig in je eigen bezit. Het goud dat je in bezit hebt kun je bij elk inwisselkantoor inleveren tegen elke denkbare valuta.
goudtrackers en EFT’s kun je bij een bank of bij een broker kopen. Het is wel belangrijk om te weten dat de positie in goud niet altijd omgezet kan worden naar fysiek goud. Je bezit dus eigenlijk alleen een waardeontwikkeling van het edelmetaal.
Aandelen in goudmijnen kan de meest onzekere aandeel zijn van de drie. Dit komt omdat je met heel veel factoren hebt te maken. Alle bedrijfskosten kunnen meer worden en dan ook nog de waarde goud die mee speelt in de aandelen.

Waar moet je op letten met het kopen van goud?

  • De wisselkoers
  • De aanbieder
  • Legitimatie
  • Belasting

De wisselkoers is een belangrijk punt als je besluit goud te gaan kopen. Koop het nooit op het hoogte punt van de prijs maar zorg ervoor dat je als je het koopt de prijzen lager zitten.
De aanbieder is belangrijk en zeker als je besluit het goud fysiek te kopen. Kijk altijd of de verkoper in bezit is van een AMF-vergunning. Als ze deze vergunning hebben kun je er zeker van zijn dat er controles zijn uitgevoerd op de werkprocedures.
Legitimatie is van toepassing om mee te nemen naar een goudwisselaar als je besluit om boven de €10.000, – te investeren.  Zij zijn verplicht om een kopie van je rijbewijs of legitimatie te maken en die drie jaar te bewaren. Tot €10.000, – kun je contant anoniem een aankoop doen. De aanbieders moeten vertrouwelijk omgaan met deze informatie.
Belasting. Als je over een totaal vermogen bezit van €24.437, -inclusief de edelmetalen, moet je 1.2% van de waarde van de edelmetalen belasting betalen.